Raviurheilu lähemmäksi pelaajia

Ravit voivat lajina kohtuullisen hyvin ja raveissa käy kiitettävästi katsojia. Ainakin isoissa kilpailuissa käy katsojia, mutta muuten tutkimusten mukaan viime aikoina on näyttänyt siltä, että ravien seuraajien ja raveissa pelaavien keski-ikä on nousemassa. Kysymys kuuluukin, miten nuoret saisi kiinnostumaan raveista?

Jos raveissa kisaavat pääosin miesohjastajat ja ratsastusta harrastavat pääosin tytöt, niin eikö siinä ole jo yksi vääristymä. Nuorten tyttöjen kiinnostuminen ravirurheilusta ei tunnu olevan kenenään huolen aihe? Entä sitten nuoret miehet, jotka ovat enemmän kiinnostuneita tietokonepeleistä ja älypuhelimien eUrheilu-peleistä. Miten heidät saisi innostumaan ravirurheilusta tai sen seuraamisesta? Onko tavoitteena saada nuoret paikan päälle tai pelaamaan netissä?

Ravit ja pelaaminen

Tulevaisuus vaatiii uudenlaista ajattelua. Raviratojen ja itse lajin tulisi kehittää ja laajentaa toimintaansa.

Hyvänä malliesimerkkinä toimii Porin ravirata. Porin ravirata aloitti yhteistyön Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa ja radan uudistettu katsomo mahdollistaa nyt elektronisen urheilun opiskelun ja harrastamisen raviradan puitteissa! Raviradan katsomoon on asennettu gigan nettiyhteys ja 20 pelikoneen pistettä, joissa eUrheilua voidaan opiskella ja pelata – siis raviraradalla!

Porin Ravit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Janne Ojanen kertoo, että kyseessä on kokonaisuudessaan noin 100 000 euron investointi  ja kaikki tapahtuu yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun SAMK:n sekä Porin lyseon kanssa. Uusi eSports-koulutusohjelma ja sen opiskelut tapahtuvat sekä raviradan että oppilaitoksen omissa tiloissa. Yhteistyö on uudenlaista ja juuri sellaista innovatiivista ajattelua, mitä ravit tarvitset Suomessa juuri nyt.

Raviratojen ja itse lajin tulisi kehittää ja laajentaa toimintaansa.

Ravurit ja ohjastajat

Paljon on puhuttu ja suunniteltu myös niitä kuvioita, joilla itse ravurit ja ohjastajat saataisiin paremmin esille. Vanhan tyylinen tilastointi ei riitä nykyajassa, vaan kaikki pitää saada nähtäville paremmin ja näyttävämmin. Ravurit ovat tähtiä ja hevoset tulisi jatkossa saada paremmin esille. Ohjastajien omat liigat ja listaukset pitää nostaa vastaamaan nykytekniikan mahdollisuuksia. Ravit pitäisi saada kaikessa laajuudessaan digiaikaan ja mahdollisimman pikaisesti.

Valitettavan monessa paikassa ravimaailmassa tulee vastaan tietynlaiset vanhat kuviot ja asetelmat. Kaikkea muutosta kohtaan on vastarintaa, aivan kuten kaikilla muillakin aloilla. Lajien kuitenkin pitäisi kehittyä ja kehittää itseään vastaamaan ulkopuoliset haasteet. Enää ei riitä, että itse ravikilpailu on jännittävä ja hevoset voivat hyvin tai ohjastajia koulutetaan. Nyt se kaikki pitää näyttää entistä mielenkiintoisemmalla tavalla niille nuorille, jotka voisivat kiinnostua joko seuraamaan itse lajia kilpailujen kautta tai seuraamaan hevosten sekä ohjastajien urakehitystä. Selvää on, että jotain pitää tehdä.

Ravit ja nuoret

Hippoksen tapa tuoda nuoret ja ravit yhteen lähtee nuorisotoiminnasta, jossa nuoret tutustuvat lajiin ja oppivat sen alkeet ohjatusti ja turvallisesti. Hippoksen ajatus sisältää myös vastuullisuutta sekä hevosen hyvinvointia ja huolehtimista. Mutta onko tämä ainoa mahdollinen suunta? Kuinka moni jalkapalloa tai jääkiekkoa tmv. lajia vierestä seuraava oikeasti tietää ja on kiinnostunut urheilijoiden fysiikkavalmennuksesta tai treenaamisesta? Suurta yleisöä kiinnostaa menestys, kamppailut, voitot ja häviöt. Tähän suuntaan pitäisi myös kehittää markkinointia, ei ainoastaan itse lajin harrastamiseen.

Yksikään laji ei nykyaikana pärjää sillä, että sitä vain harrastetaan. Lajille pitää saada myös tähteyttä, jännitystä ja seurattavaa – silloin laji saa laajempaa huomiota ja laajempaa seuraajakuntaa. Vain siten ravit voivat tulevaisuudessa kamppailla entistä laajempaa lajikirjoa vastaan voitollisesti.

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *