Vuoden 2022 kuninkuusravit kiinnostavat hyvissä ajoin

Vuoden 2022 kuninkuusravit kiinnostavat hyvissä ajoin

Kovan luokan raviharrastajille vuoden suurin tapahtuma on luonnollisesti kuninkuusravit, jotka järjestetään vuorotellen eri kaupunkien raviradoilla. Ensimmäiset seitsemän vuotta vuodesta 1924 kuninkaalliset kisattiin Lahden vanhalla raviradalla. Viime vuonna kruunut jaettiin Seinäjoella ja vuoden 2022 kuninkaallisia juhlitaan Forssan Pilvenmäellä. Tapahtuma kerää parhaimmillaan kymmeniätuhansia vierailijoita, joten nämä ravit tulevat olemaan Forssan seudulle merkittävä tulon lähde. Sattuupa myös hevospitäjänäkin tunnettu Ypäjä sijoittumaan aivan naapuriin.

Kuninkuusravien liput ovat jo myynnissä ja innokkaimmat ovatkin varmasti omansa ostaneet. Lisäksi majoituspaikkoja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa lähempänä itse tapahtumaa, joten nopeimmat todennäköisesti ovat senkin saaneet järjestettyä. Vuoden aikana onkin hyvä seurata kisaan valmistautuvien hevosten valmennusta, jotta h-hetkellä on mahdollisimman paljon kattavaa tietoa kisakunnosta!


Kilpailupaikkana Forssa

Seinäjoelle kuninkaaksi ja kuningattareksi tiensä selvittivät Evartti ja Suven Sametti. Forssassa kuviot tulevat olemaan jälleen erilaiset, kun hevoset löytävät reittinsä karsintojen kautta varsinaiseen taistoon. Kuninkuusravien kisapaikkana Forssa ei suinkaan ole pappia kyydissä, sillä Pilvenmäellä ravattiin edellisen kerran kuninkaallisissa merkeissä vuonna 2006 ja sitä ennen vuosina 1968 sekä 1988. Pitkän kilpailuhistoriansa vuoksi Forssa on ollut kovassa käytössä ja nyt sinne tehdäänkin runsaasti korjaus- ja parannustöitä ensi kesäksi.

Ylipäätään Kanta-Hämeen alueella on paljon hevosia neliökilometrejä kohden. Säännöllisiä ravikilpailuja Pilvenmäellä järjestetään jopa useamman kerran kuussa. Pilvenmäeltä löytyy lisäksi useita valmennustalleja, eläinlääkäri sekä kuntoutuskeskuksia.

Mistä kilpaillaan?

Vaikka välillä toisin luullaan, kuninkuusraveissa kilpailee vain maamme oma rotu – suomenhevonen. Toki kuninkuusviikonloppuna on lähtöjä myös lämminverisille hevosille, mutta varsinaisista titteleistä ne eivät mittele. Merkittävin muutos sääntöjen suhteen on tapahtunut vuonna 1948, jolloin tammoille eroteltiin kilpailussa oma sarja, eli kuningatartitteli. Sitä ennen orit ja tammat juoksivat kilpaa keskenään. Ruunia kuninkuusraveihin ei valitettavasti huolita mukaan.

Kuninkuusravien kilpailu vaatii hevosilta ultimaattista kuntoa ja kestävyyttä, sillä viikonlopun ensimmäisenä päivänä ne juoksevat 2100 metriä ja toisena sekä 1609 metriä että 3100 metriä. Tästä syystä tämä kilpailu on yksi maailman rankimmista ravikilpailuista ja sinne ei huonolla valmennuksella ylletä. Monia hevosia on treenattu vuosia tiettyä kuninkuuskilpailua varten. Hämmästyttävää kyllä, mutta jotkut hevoset ovat onnistuneet uusimaan kruununsa useampana vuotena peräkkäin! Tarkemmat kilpailusäännöt löytyvät täältä.

Vuoden suurin ravijuhla

Vuoden 2022 heinäkuussa siis ravikansa suuntaa Forssaan ja toivon mukaan pääsee rokotusten sekä muiden rajoitusten suojissa kokoontumaan turvallisesti hyvän seuran, ruuan ja juoman parissa! Tapahtuman massiivisuutta ja tunnelatausta ei ymmärrä, jollei sitä koe livenä paikan päällä. Varsinkin, jos kilpaileviin hevosiin on suurempi side, on jännitys välillä hermoja raastavaa.

Suosittelemme tutustumaan kuninkuusraveihin, mikäli tapahtuma on jostain syystä jäänyt vielä vieraaksi. Monesti siitä innostuvat myös ne, jotka eivät säännöllisesti raveja seuraa tai ovat muuten hevosurheilusta ulkopuolella.

Kuvituskuvat: Maisa Hyttinen, Pixabay