Fiiliksiä Kuninkuusravien alla

Fiiliksiä Kuninkuusravien alla

Kuninkuusravi-kilpailuun valitaan joka vuosi 12 tammaa ja oria. Yksi kilpailuun valituista hevosista on Susanna Raevaaran ja Arno Vepsäläisen omistama 10-vuotias tamma Liisan Tulilintu eli Lissu, joka on Ravikuningatar-rankingissä toisella sijalla 54 pisteellä. Ensimmäistä sijaa samassa rankingissä pitää Christer Sandholmin 11-vuotias tamma Hetviina 60 pisteellä.

– Lissu on ensimmäinen omistuksestamme kilpaillut suomenhevonen ja olemme kasvattaneetkin niitä vain kaksi, Liisan Isopoika ja Liisan Tulilintu. Meillä on ollut enimmäkseen lämminverisiä ravihevosia. Nyt keväällä hankin uuden siitostamma Turon Pampulan, joka on Jokivarren Kunkun täyssisko. Uskomme ja toivomme siis, että joskus olisi toinenkin kasvatti kuninkuusraveissa pääkilpailussa, Raevaara kertoo.

Vaikka Lissu onkin fyysisesti Harri Kotilaisen tallilla Äänekoskella valmennettavana, Raevaara on tamman omistajana ja kasvattajana kovasti jännityksessä mukana. – Kauden kahdet ensimmäiset ravit menivät vähän heikommin. Tamma oli kovasti meneväinen ja “pullasi itsensä tyhjäksi”. Kolmannesta startista eteenpäin Lissu on mennyt todella hyvin, kaksi voittoa, kakkonen ja kolmonen, sekä kauden kärkitulos 23,3.

– Hetviinan tämän kauden ravit ovat osaltamme menneet hyvin. 10 lähtöä joista 5 voittoa ja 1 kakkossija, Sandholm kertoo. – Voittosumma tänä vuonna on 36800 euroa.

Raevaara on Kuninkuusraveista toiveikkain fiiliksin ja odotuksin: – Siellä hevosen täytyy olla 110 % kunnossa. Kisa on kova ja vastus paha. Kaiken täytyy valmistautumisesta alkaen mennä nappiin. – Positiivista on se, että Lissu on kaksi kertaa jo osallistunut kisaa ja tiedetään miten Seinäjoelle täytyy valmistautua. Upeaa olisi, jos Lissu suorittaisi kaikki matkat ravia ja saataisiin upea matsi kaikille matkoille.

Sandholm kuvailee fiiliksiään kuningatarkisan olla odottaviksi: – Viime vuonna Hetviinalle meni 2 osakilpailuvoittoa, mutta pitkällä matkalla hän ei enää suorittanut tasollaan.  Hetviinalle tämän vuoden kuningatarkisa olisi neljäs kerta, kun hän taistelee kuningatartittelistä.

Viidennelle sijalle Ravikuningatar-rankingissä päässyt 9-vuotias Varsova on ollut pitemmän tauon jälkeen viime elokuusta saakka jatkuvasti hyvä kun sillä on harvakseltaan ajeltu kilpaa. – Vain pari kertaa on ollut vähän sanomista ravissa startissa. Laukat eivät ole enää läheskään niin herkässä kuin aiemmin, ja muutenkin hevonen on kehittynyt koko ajan. Nyt tuntuisi taas olevan menossa oikeaan suuntaan, ja tuntuu koko ajan paremmalta, Varsovan omistaja Saara Mäkinen kertoo. – On aivan uskomattoman mahtavaa jos meidät valitaan mukaan! Kyllähän tuo tamma 12 parhaan joukkoon kuuluu, vaikka taisto viimeisistä paikoista on varmasti kova.

– Ensikertalaisena on toki paljon kysymysmerkkejä miten tuollaisen kovan kilpailun selvittää, mutta kun hevonen on vahva ja kaikki on kohdallaan niin hevosen pitäisi kyllä jaksaa mennä kolme kilpailua kahteen päivään. Mailia ei ole koskaan ajettu ja tarkoitus olisikin ajaa ensimmäinen maili vasta kuningatarkilvassa, jottei se vahingossa mene liian hyvää aikaa ja joutuisi eturivin paikalle avaus matkoille.

– Suurin heikkous tammassa on kaiketi lähtönopeuden puute, mutta toisaalta se tykkää kiertää nimenomaan takaa ja tulee aina loppuun asti, niin se ei niin paljoa haittaa kuin monia muita, Mäkinen selittää. – Ravin kanssa oli ajoittain ongelmia keväällä ja vaikka nyt tuntuisi kaikki olevan kohdallaan, tämän vuoden kisa otetaan ensisijaisesti elämyksenä, kokemuksena ja oppina seuraavaan vuoteen, jotta sitten voitaisiin vaikka haastaa tosissaan ne kaikkein kovimmat. Toisaalta jos tamma on aivan parhaimmillaan ja tuurit mukana enemmän kuin muilla, niin eihän menestyskään ole poissuljettua.

Kuninkuusravit ovat tuttu tapahtuma myös usealle ratsuihmisellekin, ja kuningatar- ja kuninkuuskilpailun seuraamisen lisäksi Kuninkuusravit voivat merkitäkin myös vapaa-aikaa ystävien, hyvän ruoan ja juoman parissa. Raevaara on käynyt itse melkein joka vuosi Kuninkuusraveissa: siellä tapaa tuttuja vuosien takaa ja on paljon ihmisiä, jotka eivät muissa raveissa käykään. – Enemmän Kuninkuusravit ovat kansanjuhla kuin pelkkä ravitapahtuma. Toki ravitkin ovat kovatasoiset kun palkinnot ovat hyviä ja ajetaan useampikin suurkilpailu.

Mäkinen on käynyt Kuninkuusraveissa lähestulkoon joka vuosi joko hevosen kanssa tai yleisössä hyvällä kaveriporukalla. – Se on ollut minulle vuoden kohokohtia aina. Sellaisen yleisön edessä ajamaan pääseminen on ollut aivan upeaa oheislähdöissäkin, enkä voi oikein edes kuvitella millaista se olisi pääkilpailussa!

Kuvat: Jukka Vepsäläinen, Merja Ahola-Turpeinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *