Kommentti: Mitä on raviurheilu?

Kommentti: Mitä on raviurheilu?

Kysymykseen voi vastata joko tietoperusteisesti, että raviurheilu on hevosurheilun laji, jossa hevoset kilpailevat ovaalin muotoisella raviradaksi kutsutulla kilpailuareenalla ja sallittuna askellajina on nimensä mukaisesti ravi. Hevoset kilpailevat joko ohjastaja kärryillä perässään, jolloin on kyse valjakosta tai ohjastajan ollessa ratsailla, jolloin kyseessä on monté-ratsukko. Raveissa on eritasoisia lähtöjä, joista ensimmäiseksi maaliin tullut on voittaja. Raveissa on käytössä rahapalkinnot ja ravilähtöihin voi pelata totoa.

Tällä kertaa vastaan kysymykseen kuitenkin vähän tunteellisemmalta pohjalta. Siispä kysynkin uudelleen. Mitä on raviurheilu?

Ennen kaikkea raviurheilu on elämys. Se on elämys todella monelle ja todella monella eri tavalla. Se kaikki lähtee siitä, kun ensimmäisen kerran käyt raveissa. Mitä suuremmat ravit sitä korkeampi on tunnelma. Itse tykkään aina sanoa, että jos et koskaan ole käynyt raveissa kannattaa aloittaa niistä vähän isommista. Sillä siellä, jos jossain iskee polte. Isot ravit järjestetään pääasiassa viikonloppuna päivällä, paikalla on usein lakumyyjää, ponitalutusta, lähtöjen esittelyissä on vetohevoset ja ilmassa leijuu urheilujuhlan tuntu. Raveja on vaikea selittää, sillä ne pitää ehdottomasti kokea. 

Tuntea se jännitys, kun lähtöauto kiihdyttää, seurata kun upeat parhaaseen kuntoonsa valmennetut kilpahevoset järjestyvät siivekkeiden taakse. Tuntea ja kuulla voimistuva kavioiden rytmikäs rummutus raviradan pintaa vasten, kun lähtöauto irtaantuu, alkukiihdytys on täydessä vauhdissaan, kaiuttimista kajahtaa ”Lähtö on hyväksytty!” ja kamppailu kärkisijoista voi alkaa. Ravilähtö ei kestä kuin muutaman minuutin, mutta matkalle mahtuu monia jännääkin jännempiä vaiheita ja tapahtumia, jotka kaikki tiivistyy viimeiseen maalisuoraan. Koko yleisö pidättää hengitystään, jotkut villiintyvät kannustamaan suosikkiaan, monet nousevat tuolilta puoli seisovaan asentoon, osa hevosen omistajista ei kestä enää edes katsoa. Selostajan ääni ja tahti alkaa kiihtyä jo viimeisessä kurvissa ja tempo sen kuin kiivastuu maalisuoran myötä, kun hevoset puristavat viimeiseen taistoon, jossa mitataan vuosien valmennustyö, jokaisen hevosen sisukkuus ja voiton tahto, kavioiden rummutus kuulostaa ja tuntuu suorastaan raivokkaalta ja jokainen hevonen tietää mikä on päämäärä ja tekevät parhaansa sen eteen sillä ravihevonen on kilpailija niin sielultaan kuin joka solultaan, eikä aio luovuttaa nyt.

Raviurheilu on kaiken kaikkeaan täynnä suuria hetkiä. Nämä hetket voi ymmärtää vasta, kun pääsee ne itse kokemaan. Olipa kyseessä sitten ensimmäisen ponilähdön voitto, ensimmäisen oman hevosen saapuminen tallin pihaan, ensimmäinen toto voitto, ensimmäisen omakasvatin syntymä tai kun se oma hevonen voittaa ravikuninkuuden tai -kuningattaruuden. Raviurheilu tarjoaa näitä hetkiä koko ajan ja lista on loputon. Muistatko kun ajoit ensimmäistä kertaa kilpaa? Se tunne ei monella unohdu. Muistatko kun ohjastit ensimmäisen voittosi kuninkuusraviareenalla? Hymy nousee väkisin huulille. Muistatko kun selostit ensimmäistä kertaa raveissa? Jännititkö, että entä jos sekoat sanoissasi? Ei se mitään se on osa lajia, jännitys nimittäin. Itse jännitin todella paljon tämän ensimmäisen tekstini kirjoitusta ja vielä enemmän jännitän, julkaistaanko tätä koskaan. Toivottavasti, sillä uskon tämän myötä pääseväni kertomaan teille tästä hienosta lajista jatkossakin.

Haastatteluissa päästin itseni helpolla ja haastattelin itselleni ennestään tuttuja raviurheilun aktiiveja ja kysyin heiltä saman kysymyksen. Mitä on raviurheilu?

”Raviurheilu on suuria tunteita. Ennen lähtöä kutisevaa jännitystä – isoissa lähdöissä sydän meinaa tulla rinnasta ulos, lähdön aikana kauhunsekaista odotusta ja lopussa, toivottavasti, onnenkyyneleitä. Voittaminen on aina mukavaa, tärkeintä kuitenkin hevosen onnistunut suoritus, sijoituksesta riippumatta.”

– Kirsi Koivisto, hevoshieroja ja menestyksekäs kimppaomistaja Haukiputaalta

”Raviurheilu on yhtä tunteiden vuoristorataa, kihelmöivää jännitystä, välillä suuria pettymyksiä, mutta toisaalta onnistuminen ei voisi paremmalta tuntua. Suurien tunteiden laji.”

– Viena Kauppi, aktiivinen raviharrastaja Tampereelta

”Raviurheilu on kaikkia maailman tunteita koettuna potenssiin sata. Se on iloa, riemua, jännitystä, epäuskoa, välillä myös pettymystä tai huoltakin. Uskoa, toivoa ja rakkautta lajiin.”

– Nina Mustonen, ammattivalmentaja ja hevoshieroja Muhoksen Kylmälänkylältä

”Raviurheilu ON kaikessa laajuudessaan elämys monessa muodossa: rajatonta riemua, hankaluuksien selättämistä, onnistumisen iloa, pitkäjänteisyyttä ja silti nopeita päätöksiä, pettymyksiä ja joskus suruakin. Yhteenkuuluvuutta.”

– Sari Vesala, hevoshieroja ja raviurheilun moniammattilainen Tyrnävältä

Kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *