Huippukylmähoito toimii akuuttina apuna sekä ennalta ehkäisevänä keinona
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Hevoslehti Riden nrossa 1/19.
Mitä tulee hevosten hoitoon, yksi opetetuimmista ohjeista on jalkojen kylmäys liikutuksen jälkeen. Usein kylmäykseen käytetään juoksevaa vettä, jääpalapusseja tai lunta. Kylmä on oivallinen tapa hoitaa rasitusvammoja ja laskea jalkojen turvotusta. Joskus tavallinen kylmäys kotikonstein ei kuitenkaan riitä. NCS (Neuro Cryo Stimulation) -hoito eli huippukylmähoito on menetelmä, jolla voidaan hoitaa niin ihmisten kuin eläintenkin vammoja ja sairauksia sekä ennalta ehkäistä niitä. Hoito lievittää kipua ja poistaa samalla tulehdusta ja turvotusta, aktivoi verenkiertoa, imusuonistoa ja aineenvaihduntaa sekä rentouttaa lihaksia.
Cryonic-laitteiden idea ja tekninen tausta on saanut alkunsa noin vuonna 1990. Maailmanlaajuisesti niitä on ollut saatavilla vuodesta 1993, jolloin myytiin ensimmäiset kaupalliset laitteet. Laitteilla on hoidettu hyvin
tuloksin ihovaurioita, kuten hankaumia, ihottumia, hevosen lyöntijälkiä ja kantavammoja. Niillä hoidetaan myös lihasjäykkyyksiä, revähdyksiä ja nivelkipuja. Ennen kaikkea ne sopivat urheiluvammoihin. NCS-hoito voi kestää kymmenestä sekunnista useampaan minuuttiin, ollen kuitenkin teholtaan pitkävaikutteinen. Kaiken lisäksi hoidot ovat helppoja sekä potilaalle miellyttäviä.
Hoidossa NCS-laitteesta vapautuu paineella tuleva mikrokidesuihku, joka on puhdasta hiilidioksidia ja huippukylmää (-78,5 °C). Laitteen alhainen lämpötila sekä paine saavat aikaan termoshokin, joka käynnistää kehon luontaiset paranemismekanismit. Siksi NCS-hoito on tutkitusti tehokkaampaa verrattuna muihin jäähdytyshoitoihin.
Jokainen voi hyötyä NCS-hoidoista terveydenhoidossaan. Jo tunnistettuja riskialueita suositellaan ylläpitämään ja hoitamaan etukäteen, välttäen näin mahdolliset tauot ja suuremmat toimenpiteet. Esimerkiksi hevonen voidaan pitää liikkeessä, vaikka väliaikaisesti laskettaisiinkin sen rasituksen tasoa, NCS-hoitoa käytettäessä ennalta ehkäisevänä. Hoidot myös nopeuttavat hevosen tai ihmisen palautumista esimerkiksi valmennuksista tai muusta rasituksesta. Hevosilla todennäköisesti yleisin yksittäinen Cryonic-laitteen hoitokohde on takapolven hoito. Polven alueelle on vaikea saada minkäänlaista kylmäystä, sillä pintelit, kylmäpussit ym. eivät pysy pitkään paikallaan. Tämän takia monet suosivat NCS-hoitoa juurikin takapolvien hoitoon. Takapolvet eivät suinkaan ole ainoa alue, missä hoitoja voidaan käyttää. NCS-hoitoa voidaan hyödyntää lihaksiin, fascioihin, niveliin, ratsujen okahaarakkeisiin, bursiitteihin, jänteisiin sekä nivelsiteisiin.
Ihmisten hoitoon NCS-laitetta voi käyttää vain asianmukaisen hoitajan koulutuksen omaava henkilö, kuten lääkäri, fysioterapeutti ja osteopaatti tai muu vastaavien alojen ammattilainen. Eläinten hoitoon laitteen
käyttäjältä vaaditaan osaavan antaa hoidot oikein ja turvallisesti sekä olevan kokenut toimimaan kyseenomaisen eläimen kanssa. Kaikki Cryonic-laitteiden käyttäjät koulutetaan hyvin laitteen käyttöön sekä hoidon periaatteisiin siten, että he osaavat toimia tehokkaasti, mutta turvallisesti. Valitettavasti on myös hoitajia, jotka ovat tehneet itse omia laitevirityksiään aiheuttaen tietämättömyydellään vammoja eläimille sekä hoitajille. Näissä laitteissa turvallisuusaspektit ovat olleet kokonaan laiminlyötyjä. Oikeilla NCS-laitteilla osaamaton hoitaja voi saada aikaan paleltumavamman, mutta koulutetun hoitajan käyttäessä laitetta näin käy erittäin harvoin. Vuosien aikana Cryonic Medical Finlandin tietoon on tullut vain muutama tapaus.
Hevosihmisiä kiinnostaa tietysti aina hinta. Hoitojen hintoja on vaikea arvioida, sillä ne riippuvat hoidon kestosta matkakustannukset huomioiden. Hevosten hoidot kuitenkin ovat noin 30-50 euron tienoilla.
Jos kiinnostuit hoidoista, lue lisää nettisivuilta ja ota yhteyttä Cryonic Medical Finlandiin tiedustellaksesi lähialueesi hoitajia!
www.cryonicmedical.fi
Facebook: CryonicMedicalFinland
Twitter: CryonicFinland
Instagram: @cryonicmedicalfinland
Teksti: Anniina Katajisto, kuvat: Cryonic Medical