Kehon huolto, pelkkää silittelyä vai elintärkeä apu kilpahevosille.

Kehon huolto, pelkkää silittelyä vai elintärkeä apu kilpahevosille.

Kilpahevosen kehoa voi huoltaa monella tapaa. On huippukylmää, josta aiemmin kerroimmekin täällä ja sen lisäksi vielä monia eri keinoja saada ravihevosen keho siihen kuntoon, että se jaksaa puristaa vielä ne viimeisetkin metrit. Perus lähtökohtana kehon hyvinvointiin on tietysti raikas vesi, laadukas heinä, hyvin suunniteltu ruokinta ja osaava kengitys. Lisäksi on monenlaisia keinoja saada apua erilaisiin jumeihin, kramppeihin ja puoli eroihin.

Yleisimpänä tiedetäänkin hieronta ja hevoshierojia löytyy jo liki joka kylästä ja pitäjästä ja varmasti jokaiselle hevoselle löytyy se sopivin. Usea hierojat tarjoavat lisäksi höyrytys ja laserhoito palveluita tallikäyntien yhteydessä. Lisäksi löytyy kiropraktikoita, kraniohoitajia, akupunktiohoitajia ja hevosten hermoratahierojiakin täällä maassamme toimii. Voisi luulla Suomen olevan tässäkin asiassa takapajuinen, mutta ehei sentään. Kyllä täällä hevonen kuntoon ja radoille saadaan.

Maahamme on alkanut viime vuosina myös tupsahdella hevosten kuntoutuskeskuksia, jossa on eritoten hevosten kipuihin, traumaperäisiin ongelmiin ja synnynnäisiin heikkouksiin perehtyneitä ihmisiä. Useissa niissä käytetään kuivamattoa tai vesimattoa, solariumia ja käytössä on monesti saman katon alla kaikki edellä mainitut ammatti-ihmiset kengittäjää myöten tekemässä töitä, jotta se heikko kohta saadaan vahvistettua ja hevonen voi suorittaa rentona ja täydellä kapasiteetillaan. Useat hevoset käyvät jopa kuukausienkin hoito jaksoja kyseisissä kuntoutuskeskuksissa hakemassa uutta puhtia kilpauralleen ja ravilähdön voittamisen ollessa sekuntipeliä, ei hoito jakson hintalappu ole mielessä päällimmäisenä, kun kovaäänisistä kajahtaa ilmoille sen oman hevosen olevan lähdön voittaja.

Ravilähdön viimeisellä viidelläsadalla metrillä punnitaan kuka vetää sen pisimmän korren ja silloin ei kärsi kehon kiristää mistään kohtaa. Sillä koko kehon voima ja sitkeys vaaditaan vielä viimeiseen puristukseen maalisuoran auetessa. Kilpailusuorituksessa hevosen kehon ja lihaksiston tulee toimia kuin hyvin rasvattu koneisto, sillä hevosen tehdessä maksimisuoritustaan myös urheiluvammojen ja vaurioiden riski kasvaa. Hyvin huollettu keho palautuukin suorituksesta optimaalisesti, joka itsessään jo toimii hyvänä apuna riskien minimoimisessa. Onni onnettomuudessa onkin, että urheiluvamman syntyessä maassamme on valtava ammattilaisten joukko valmiudessa hoitamaan hevosen takaisin radoille ja voittajaesittelyyn.

Ollaan siis kiitollisia, että on näitä arjen sankareita, jotka pitävät hevosemme kilparadoilla.

Teksti: Jaana Bask, kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *