Raviurheilu on hauskaa – ja halpaa huvia

Tällä hetkellä raviurheilun maailma on yhtälailla seis muiden tapahtumien lailla. Jonkin aikaa Suomessakin raveja kilpailtiin ilman katsojia, jotta mahdollinen riski saada korona pienenisi. Raveista kiinnostunut yleisö pääsi seuraavaan ravilähtöjä kuitenkin livenä TotoTV:n kautta. Myöhemmin kilpailutoiminta myös tyhjille katsomoille keskeytettiin. Paikan päällä raveissa on vuosittain yli 600 000 katsojaa, joten tilanne on kovinkin poikkeuksellinen kaikin puolin. Luonnollisesti lisäksi TotoTV:n lähetykset ovat tauolla normaalin 540 ravipäivän sijasta.

Ravitallien valmennustoiminta on kovaa työtä, sillä parhaimmat hevoset nappaavat sijoituksista hyvät rahapalkinnot. Vuositasolla maksettavien palkintorahojen summa on noin 18 miljoonaa euroa ja hevospelien kokonaisvaihto on huikeat 230 miljoonaa euroa! Ei siis ole mikään ihme, että Suomi kuuluu maailman neljän suurimman ravimaan joukkoon ja harrastajat ovat hukassa korona-tauon pakottamana. 

Edullisia elämyksiä

Kun raveja on taas mahdollista mennä seuraamaan paikan päälle, ei lippu katsomoon kustanna paljoa. Lippu perusraveihin on yleensä 5 euron luokkaa, alle 16 vuotiaat lapset, eläkeläiset ja työttömät pääsevät usein maksutta sisään. Nimekkäämmissä ravitapahtumissa lippujen hinnat voivat olla hieman enemmän – puhumattakaan Kuninkuusraveista, joka on sitten omaa luokkaansa kaikin puolin. Onneksi sosiaalinen media tarjoaa usein erilaisia vaihtoehtoja päästä ravitapahtumiin, kuten kilpailut, arvonnat ja muut onnettaren tarjoamat mahdollisuudet. Hyvällä tuurilla pääsy on siis ilmainen!

Yrityssponsorointi voisi tuoda uusia ulottuvuuksia suomalaiseen raviurheiluun.

Yritykset mukaan yhteistyöhön

Sponsoroinnin kautta voi syntyä myös uusia hevostalleja ja raveista kiinnostuneita yrityksiä, aivan kuten kävi Keski-Suomen Betonirakenne Oy:lle. Alun perin yritys lähti sponsoroimaan raveja lisänäkyvyyden saamiseksi. Firma osallistui lisäksi henkilökunnan kanssa raveihin ja kuinkas kävikään – yritys osti varsan. Voi todeta todistetusti, että yrityssponsorointi voi tuoda uusia ulottuvuuksia suomalaiseen raviurheiluun, mikäli yritysten mukana olo saadaan lisääntymään. 

Silloin tällöin tavan raviharrastajille tarjotaan mahdollisuutta päästä ilmaiseksi tutustumaan suosittuun raviohjastajaan tai tämän ohjastamaan hevoseen. Edullisen elämyksen lisäksi tilaisuuden tarjoava, eli sponsoroiva organisaatio saa positiivista näkyvyyttä esimerkiksi sosiaalisen median muodossa. Nykyään myös tandem-kärryillä ajelutus on suosittua, vaikkei koskaan olisi hevoseen koskenutkaan. Kyydissä ollaan kokeneen kuskin kanssa ja ajetaan kierroksia radalla hyvää vauhtia. 

Mutta miltä tuntuisi vaikka aivan oma raviliiga, jossa tallit olisivatkin suomalaisia yhtiöitä, ohjastajat suomalaisia ammattilaisia ja liigassa tallit kilpailisivat keskenään, vähän kuin formuloissa ja rallissa? No miksipä ei!

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *